Çocuğunuz internet bağımlısı mı?

Teknoloji çağında, çocuğumuzu internetle tanışmaması çok zor. Bağımlı olmasını önlemek ise denetleme ile mümkün.

 

cocuk internet mkle
İnternet çocuğumuzun zihinsel gelişimini nasıl etkiler?
İnternet ailenin koyduğu kurallar çerçevesinde kullanıldığı zaman ve bilgisayarda internet dışında da aktiviteler yapıldığı takdirde çocuğumuzun internete bağımlı olma ihtimali azalmış olur.

Ancak sadece internete bağlı kalarak, interneti çocuğumuzun odasına koyarak bu riski artırmış oluruz. Bu gibi durumlar çocuğun ruhsal sağlığında tehlikeye yol açabiliyor. Çünkü internet sanal kişilikler yaratır ve dolayısıyla çocukların sanal duygu, sanal sevgi, sanal aşklar yaşamasına; bunun sonucu olarak da depresyona girmelerine neden oluyor.

Çocuğumuz kaç yaşında internete girmeli?

İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında çocuklarımızın internetle tanışık olmamalarına imkan yok. Eğitimci Psikoterapist Şükrü Alkan, çocuklarda bu yaşın iyice düştüğünü belirtiyor. 2 yaşından 17 yaşına kadar internet kullanımının ailelerin denetimi dahilinde olması gerektiğini söylüyor.

Özellikle anne-baba küçük yaştaki çocuklarını kucaklarına alarak bilgisayar karşısına geçmelidir. Ayrıca yine anne-baba denetiminde internette çocuğun anlayabileceği oyun sahalarından faydalanılabilir.

Çocuğumuz internette ne kadar vakit geçirmeli?
Zaten 2-4 yaş arasındaki çocuklarda konsantrasyon süresi oldukça kısıtlıdır. Bir oyunu alabileceği kapasite 15-20 dakikadır.

5-6 yaşlarında çocuklar genelde bilgisayarı yalnız kullanmayı isterler. Nerede, hangi oyun olduğunu merak edip bulmak isterler. Burada anne-babanın yapması gereken şey internetle ilgili olan genel merakı gidermeye çalışmak; yani interneti onlara açmaktır. Bu nedenle 5-8 yaş arası çocuklarda deneti m dahilinde, haftada birkaç kez, birer saatlik süreçlerle internet kullanımına izin verilebilir.

İnternet, derslerde sorulmuş olan soruların yanıtlarını bulma ve yanıtlama konusunda kullanıldığında, sunduğu bilgi ağı sayesinde faydalıdır. İnternet kullanabilen çocukların derslerinde daha başarılı olup olmayacağı konusunu Eğitimci Psikoterapist Şükrü Alkan anlatıyor.

0 yorum: